The Ordinary.

Welke producten van The Ordinary kun je beter niet mengen?

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van producten van The Ordinary, is het belangrijk om te weten welke ingrediënten je wel en niet met elkaar moet combineren. Hoewel de meeste producten van The Ordinary veilig zijn om te combineren, zijn er een paar uitzonderingen.

Een van de combinaties die je moet vermijden, is het gelijktijdig gebruik van vitamine C en niacinamide. Vitamine C is van nature zuur en kan de pH-waarde van de huid verlagen, terwijl niacinamide de pH-waarde juist verhoogt. Naast dat het de werking van beide verminderd kan het de huid irriteren en een rode gloed veroorzaken.

Een andere combinatie die je moet vermijden, is het gebruik van retinol en vitamine C samen. Retinol is een krachtig ingrediënt dat de huid helpt bij de vernieuwing van cellen en kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht. Vitamine C is ook een krachtig ingrediënt, maar kan de effectiviteit van retinol verminderen wanneer de twee samen worden gebruikt.

Daarnaast is het niet verstandig om de retinol/retinoid groep te mengen met de AHA/BHA groepen vanwege het potentiël risico op huidirritatie en gevoeligheid. Retinol/retinoïden en AHA’s/BHA’s zijn beide actieve ingrediënten die de huid kunnen exfoliëren en vernieuwen. Ze werken echter op verschillende manieren en hebben verschillende werkingen op de huid. Retinol/retinoïden zijn afgeleid van vitamine A en werken door de versnelde vernieuwing van huidcellen te bevorderen. AHA’s (alpha hydroxy acids) en BHA’s (beta hydroxy acids) daarentegen werken als chemische exfolianten. Door retinol/retinoïden en AHA’s/BHA’s tegelijkertijd te gebruiken, kan de huid overweldigd raken door de exfoliërende werking van beide ingrediënten, wat kan leiden tot irritatie, roodheid, droogheid en een verzwakte huidbarrière. Om mogelijke irritatie te voorkomen, wordt meestal aanbevolen om retinol/retinoïden en AHA’s/BHA’s op afzonderlijke momenten te gebruiken. Bijvoorbeeld, retinol/retinoïden kunnen ‘s avonds worden toegepast, terwijl AHA’s/BHA’s ‘s ochtends kunnen worden gebruikt.

AHA’s (alpha hydroxy acids) en BHA’s (beta hydroxy acids) zijn actieve ingrediënten die de huid exfoliëren en vernieuwen. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Er ontstaat een p[robleem wanneer AHA’s/BHA’s en vitamine C samen worden gebruikt. AHA’s/BHA’s werken namelijk het beste bij een lagere pH-waarde, terwijl vitamine C effectiever is bij een hogere pH-waarde. Wanneer deze ingrediënten worden gecombineerd, kan de pH-waarde worden verstoord, waardoor de effectiviteit van beide ingrediënten kan afnemen. Dit kan leiden tot huidirritatie, roodheid en verminderde resultaten.

Verder is het belangrijk om te weten dat je bepaalde zuren niet tegelijkertijd mag gebruiken. Bijvoorbeeld, gebruik geen glycolzuur en salicylzuur tegelijkertijd, omdat dit kan leiden tot een teveel aan exfoliatie en de huid kan beschadigen.

Als je niet zeker weet welke producten van The Ordinary je het beste kunt combineren, kun je het beste de product beschrijvingen van elk product zorgvuldig lezen of advies vragen aan een dermatoloog of huidspecialist. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je het beste haalt uit je huidverzorgingsroutine, zonder risico op huidirritatie of beschadiging.

Samenvattend:

  • Vitamine C + Niacinamide
  • Vitamine C + Retinol/Retiniod
  • Glycolzuur + Salicylzuur
  • Retinol/Retiniod + AHA’s/BHA’s
  • Vitamine C + AHA’s/BHA’s.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *